Kako napraviti najbolje fritule s jogurtom

Mirisne, mekane, sočne i gotove za tren – fritule s jogurtom su neizostavan dio svake proslave, blagdana ili spontanog slatkog trenutka kod kuće. Ono što ih izdvaja od klasičnih fritula jest njihova jednostavna priprema bez kvasca i čekanja, a jogurt daje dodatnu mekoću i svježinu. U nastavku donosimo detaljan recept, korisne savjete i trikove za savršene fritule svaki put.


Zašto su fritule s jogurtom toliko popularne?

Fritule su tradicionalni desert na hrvatskoj obali, ali s jogurtom postaju još jednostavnije i mekše – gotovo da se tope u ustima. Evo nekoliko razloga zašto su ove fritule toliko voljene:

Brza priprema

  • Bez kvasca – nije potrebno dizanje tijesta
  • Sve se sastavlja u jednoj posudi
  • Idealno kada vam treba slastica „na brzinu“

Nema čekanja na dizanje tijesta

  • Zahvaljujući prašku za pecivo i jogurtu, fritule odmah narastu pri prženju
  • Idealno rješenje za nestrpljive sladokusce

Ove fritule su spoj jednostavnosti i savršenog okusa, i zato ih svi obožavaju.


Sastojci za najbolje fritule s jogurtom

Da biste napravili fritule koje su hrskave izvana, a mekane i lagane iznutra, trebate sljedeće sastojke:

Osnovni sastojci:

  • 2 jaja
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica rakije (sprečava upijanje ulja)
  • Naribana korica limuna ili naranče
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje

Dodaci po želji:

  • Grožđice (natopljene u rumu)
  • Komadići jabuka
  • Čokoladne kapljice

Ova fleksibilnost čini recept idealnim i za klasične i za maštovitije verzije.

najbolje Fritule s jogurtom

Korak po korak recept za fritule s jogurtom

1. Priprema smjese

  1. U zdjeli umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Dodajte jogurt, rakiju i koricu limuna.
  3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postupno dodajte u smjesu.
  4. Miješajte dok ne dobijete glatku, malo gušću smjesu nego za palačinke.

2. Prženje fritula

  1. U dubokoj tavi ili loncu zagrijte dovoljno ulja.
  2. Kada je ulje dovoljno vruće (testirajte sa žličicom smjese – treba odmah zapjeniti), žlicom ubacujte male količine tijesta.
  3. Pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana.
  4. Vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

3. Završni dodir

  • Pospite ih šećerom u prahu
  • Poslužite tople, ali odlične su i hladne

Savjeti za uspješne fritule svaki put

  • Rakija ili rum pomažu da fritule ne upiju previše ulja.
  • Ne pržite u prehladnom ulju – fritule će postati masne i blijede.
  • Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo jogurta; ako je rijetka, malo brašna.
  • Koristite dvije žličice za oblikovanje fritula – jedna za grabljenje, druga za spuštanje u ulje.

Česte greške i kako ih izbjeći

  • Fritule su sirove iznutra? Ulje je previše vruće – smanjite temperaturu i pržite dulje.
  • Upijaju previše ulja? Nedovoljno vruće ulje ili premalo rakije u smjesi.
  • Tijesto se raspada? Možda ste stavili premalo brašna – smjesa mora biti kompaktna.

Varijacije recepta s jogurtom

Jedna od prednosti ovog recepta je njegova fleksibilnost – možete ga lako prilagoditi vlastitom ukusu ili sezonskim sastojcima.

Fritule s jogurtom i jabukama

  • Dodajte naribanu jabuku u smjesu za dodatnu sočnost.
  • Jabuka se sjajno slaže s cimetom – ubacite i prstohvat začina za jesenski štih.

Čokoladne fritule

  • Ubacite sitne komadiće tamne čokolade ili čokoladne kapljice u tijesto.
  • Umjesto šećera u prahu, prelijte ih toplom čokoladom.

Fritule s kokosom

  • Dodajte 2-3 žlice kokosa u smjesu i uvaljajte ih u kokos nakon prženja.
  • Dobijete egzotičnu verziju s hrskavim vanjskim slojem.

Ove varijacije ne mijenjaju osnovu recepta, ali ga čine još zabavnijim i ukusnijim.


Nutritivne vrijednosti fritula s jogurtom

Fritule su desert, ali s jogurtom i pravilnim sastojcima mogu biti i nešto lakši izbor.

Sastav (po 100 g)Procjena
Kalorijecca 270 kcal
Ugljikohidrati35 g
Masti10 g
Bjelančevine5 g

Zdravija verzija?

  • Umjesto bijelog brašna koristite integralno brašno.
  • Šećer možete zamijeniti eritritolom ili medom.
  • Ispecite ih u air fryeru umjesto prženja u ulju.

Mogu li se fritule s jogurtom čuvati?

Da, iako su najbolji odmah nakon pripreme, fritule s jogurtom mogu se čuvati i do 2 dana.

Kako ih skladištiti

  • Stavite ih u posudu s poklopcem na sobnoj temperaturi (do 24 sata).
  • Za dulje čuvanje, stavite u hladnjak.

Podgrijavanje i zamrzavanje

  • Podgrijte ih u pećnici ili mikrovalnoj 10-15 sekundi.
  • Mogu se i zamrznuti – rasporedite ih na pladanj, zamrznite, zatim prebacite u vrećicu.
  • Odmrzavaju se na sobnoj temperaturi ili u pećnici.

Što poslužiti uz fritule?

Fritule su odlične same, ali uz pravi dodatak mogu postati pravi desert za gurmane.

Umaci i dodaci:

  • Domaći džemovi (šipak, marelica, smokva)
  • Nutella ili topla čokolada
  • Med i orasi
  • Cimet šećer
  • Kuglica sladoleda od vanilije za kontrast toplom desertu

Možete ih poslužiti i s čajem, kuhanim vinom ili kavom za pun doživljaj.


Zaključak: Zašto je ovaj recept neodoljiv

Fritule s jogurtom su idealan izbor kada želite brz, ukusan i mekan desert koji uspijeva baš svaki put. Bez čekanja, bez kompliciranih sastojaka, i sa širokim mogućnostima prilagodbe – ovaj recept će vam postati omiljeni klasik.

Probajte ih već danas i razveselite ukućane mirisnim kuglicama koje tope srce i nepce! Ako vas zanima koji je najbolji recept za gulaš pročitajte naš blog.

Za one koji žele znati više o porijeklu fritula:
👉 https://en.wikipedia.org/wiki/Fritule

Oznake:

Najnovije

Kako pronaći ravnotežu između užitka u hrani i zdrave prehrane

Kako pronaći ravnotežu između užitka u hrani i zdrave prehrane

U današnjem svijetu, gdje nas na svakom koraku prate reklame za brzu hranu, slatkiše i gazirane napitke, održavanje zdrave prehrane postaje pravi izazov. Ipak, sve više ljudi shvaća da zdrava prehrana ne znači odricanje od užitka, već pronalazak prave ravnoteže između...

Zapošljavanje stranih radnika: logistika koja često ostane u sjeni

Zapošljavanje stranih radnika: logistika koja često ostane u sjeni

Sve više tvrtki u Hrvatskoj zapošljava radnike iz drugih zemalja.Razlozi su jednostavni — nedostatak domaće radne snage, sve veći sezonski pritisci i potrebe za kontinuitetom poslovanja.No, iza svakog zaposlenog radnika iz inozemstva stoji čitav niz organizacijskih...

Energija budućnosti: kako sunce pokreće promjene u našim domovima

Energija budućnosti: kako sunce pokreće promjene u našim domovima

Posljednjih desetak godina svijet je svjedok velikih promjena u načinu na koji razmišljamo o energiji. Sve više ljudi traži načine da smanji troškove, poveća energetsku neovisnost i doprinese zaštiti okoliša. U tom kontekstu, obnovljivi izvori energije postali su ne...

Vezano

Najnovije