Mirisne, mekane, sočne i gotove za tren – fritule s jogurtom su neizostavan dio svake proslave, blagdana ili spontanog slatkog trenutka kod kuće. Ono što ih izdvaja od klasičnih fritula jest njihova jednostavna priprema bez kvasca i čekanja, a jogurt daje dodatnu mekoću i svježinu. U nastavku donosimo detaljan recept, korisne savjete i trikove za savršene fritule svaki put.
Zašto su fritule s jogurtom toliko popularne?
Fritule su tradicionalni desert na hrvatskoj obali, ali s jogurtom postaju još jednostavnije i mekše – gotovo da se tope u ustima. Evo nekoliko razloga zašto su ove fritule toliko voljene:
Brza priprema
- Bez kvasca – nije potrebno dizanje tijesta
- Sve se sastavlja u jednoj posudi
- Idealno kada vam treba slastica „na brzinu“
Nema čekanja na dizanje tijesta
- Zahvaljujući prašku za pecivo i jogurtu, fritule odmah narastu pri prženju
- Idealno rješenje za nestrpljive sladokusce
Ove fritule su spoj jednostavnosti i savršenog okusa, i zato ih svi obožavaju.
Sastojci za najbolje fritule s jogurtom
Da biste napravili fritule koje su hrskave izvana, a mekane i lagane iznutra, trebate sljedeće sastojke:
Osnovni sastojci:
- 2 jaja
- 180 g čvrstog jogurta
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
- 1 žlica rakije (sprečava upijanje ulja)
- Naribana korica limuna ili naranče
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- Ulje za prženje
- Šećer u prahu za posipanje
Dodaci po želji:
- Grožđice (natopljene u rumu)
- Komadići jabuka
- Čokoladne kapljice
Ova fleksibilnost čini recept idealnim i za klasične i za maštovitije verzije.

Korak po korak recept za fritule s jogurtom
1. Priprema smjese
- U zdjeli umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte jogurt, rakiju i koricu limuna.
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postupno dodajte u smjesu.
- Miješajte dok ne dobijete glatku, malo gušću smjesu nego za palačinke.
2. Prženje fritula
- U dubokoj tavi ili loncu zagrijte dovoljno ulja.
- Kada je ulje dovoljno vruće (testirajte sa žličicom smjese – treba odmah zapjeniti), žlicom ubacujte male količine tijesta.
- Pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana.
- Vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
3. Završni dodir
- Pospite ih šećerom u prahu
- Poslužite tople, ali odlične su i hladne
Savjeti za uspješne fritule svaki put
- Rakija ili rum pomažu da fritule ne upiju previše ulja.
- Ne pržite u prehladnom ulju – fritule će postati masne i blijede.
- Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo jogurta; ako je rijetka, malo brašna.
- Koristite dvije žličice za oblikovanje fritula – jedna za grabljenje, druga za spuštanje u ulje.
Česte greške i kako ih izbjeći
- Fritule su sirove iznutra? Ulje je previše vruće – smanjite temperaturu i pržite dulje.
- Upijaju previše ulja? Nedovoljno vruće ulje ili premalo rakije u smjesi.
- Tijesto se raspada? Možda ste stavili premalo brašna – smjesa mora biti kompaktna.
Varijacije recepta s jogurtom
Jedna od prednosti ovog recepta je njegova fleksibilnost – možete ga lako prilagoditi vlastitom ukusu ili sezonskim sastojcima.
Fritule s jogurtom i jabukama
- Dodajte naribanu jabuku u smjesu za dodatnu sočnost.
- Jabuka se sjajno slaže s cimetom – ubacite i prstohvat začina za jesenski štih.
Čokoladne fritule
- Ubacite sitne komadiće tamne čokolade ili čokoladne kapljice u tijesto.
- Umjesto šećera u prahu, prelijte ih toplom čokoladom.
Fritule s kokosom
- Dodajte 2-3 žlice kokosa u smjesu i uvaljajte ih u kokos nakon prženja.
- Dobijete egzotičnu verziju s hrskavim vanjskim slojem.
Ove varijacije ne mijenjaju osnovu recepta, ali ga čine još zabavnijim i ukusnijim.
Nutritivne vrijednosti fritula s jogurtom
Fritule su desert, ali s jogurtom i pravilnim sastojcima mogu biti i nešto lakši izbor.
Sastav (po 100 g) | Procjena |
---|---|
Kalorije | cca 270 kcal |
Ugljikohidrati | 35 g |
Masti | 10 g |
Bjelančevine | 5 g |
Zdravija verzija?
- Umjesto bijelog brašna koristite integralno brašno.
- Šećer možete zamijeniti eritritolom ili medom.
- Ispecite ih u air fryeru umjesto prženja u ulju.
Mogu li se fritule s jogurtom čuvati?
Da, iako su najbolji odmah nakon pripreme, fritule s jogurtom mogu se čuvati i do 2 dana.
Kako ih skladištiti
- Stavite ih u posudu s poklopcem na sobnoj temperaturi (do 24 sata).
- Za dulje čuvanje, stavite u hladnjak.
Podgrijavanje i zamrzavanje
- Podgrijte ih u pećnici ili mikrovalnoj 10-15 sekundi.
- Mogu se i zamrznuti – rasporedite ih na pladanj, zamrznite, zatim prebacite u vrećicu.
- Odmrzavaju se na sobnoj temperaturi ili u pećnici.
Što poslužiti uz fritule?
Fritule su odlične same, ali uz pravi dodatak mogu postati pravi desert za gurmane.
Umaci i dodaci:
- Domaći džemovi (šipak, marelica, smokva)
- Nutella ili topla čokolada
- Med i orasi
- Cimet šećer
- Kuglica sladoleda od vanilije za kontrast toplom desertu
Možete ih poslužiti i s čajem, kuhanim vinom ili kavom za pun doživljaj.
Zaključak: Zašto je ovaj recept neodoljiv
Fritule s jogurtom su idealan izbor kada želite brz, ukusan i mekan desert koji uspijeva baš svaki put. Bez čekanja, bez kompliciranih sastojaka, i sa širokim mogućnostima prilagodbe – ovaj recept će vam postati omiljeni klasik.
Probajte ih već danas i razveselite ukućane mirisnim kuglicama koje tope srce i nepce! Ako vas zanima koji je najbolji recept za gulaš pročitajte naš blog.
Za one koji žele znati više o porijeklu fritula:
👉 https://en.wikipedia.org/wiki/Fritule