Ledene kocke su jedan od najomiljenijih kolača – sočne, kremaste i jednostavne za pripremu. Sastoji se od mekanog biskvita, bogate kreme i čokoladne glazure koja mu daje prepoznatljiv okus. Idealne su za sve prilike, a njihova priprema ne zahtijeva puno vremena ni komplicirane sastojke. U nastavku donosimo najbolji recept za ledene kocke korak po korak.
Sastojci (za kalup 20×30 cm)
Za biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 žlice gustina (škrobnog brašna)
- 2 žlice glatkog brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 4 žlice ulja
Priprema
1. Priprema biskvita
- Jaja i šećer miksajte dok ne postanu pjenasti.
- Dodajte mlijeko i ulje te lagano umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta na 180°C.
- Ostavite da se potpuno ohladi.
2. Priprema kreme
- U manjem loncu pomiješajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, gustin i brašno.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu kremu.
- Ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte pjenasto izrađen maslac.
3. Slaganje kolača
- Ohlađeni biskvit premažite pripremljenom kremom.
- Ostavite u hladnjaku barem 1 sat prije dodavanja glazure.
4. Priprema čokoladne glazure
- Otopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- Prelijte preko ohlađene kreme i ravnomjerno rasporedite.
- Ostavite kolač u hladnjaku dok se glazura potpuno ne stisne.
Posluživanje
Ledene kocke režite na kocke željene veličine i poslužite ohlađene.
Savršen spoj čokolade i fine kreme čini ih neodoljivim desertom!