Sarma je jedno od najomiljenijih jela u mnogim domaćinstvima. Ova tradicionalna delicija, pripremljena od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, dugo se krčka na laganoj vatri dok ne postigne savršenu mekoću i bogat okus. Savršena je za hladne dane i uvijek bolja kada odstoji dan-dva. U nastavku donosimo najbolji recept za sarmu, korak po korak.
Sastojci (za 6-8 osoba)
Za sarmu:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
- 700 g mljevenog mesa (svinjetina + junetina)
- 100 g riže
- 1 glavica luka (sitno sjeckana)
- 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 1 jaje
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papar po ukusu
Za kuhanje:
- 200 g suhog mesa (rebra, slanina ili kobasica)
- 2 lovorova lista
- 1 žlica svinjske masti ili ulja
- 500 ml pasirane rajčice (ili 2 žlice koncentrata rajčice)
- 1 l vode ili temeljca
Priprema
1. Priprema kupusa
Ako je kupus previše kiseo ili slan, listove isperite pod mlazom vode. Pažljivo odvojite listove i odrežite zadebljani dio pri dnu kako bi se lakše motali. Manje listove sačuvajte za slaganje na dno lonca.
2. Priprema nadjeva
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk i češnjak, rižu, jaje, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
3. Motanje sarme
Najbolji recept za sarmu – tradicionalna priprema, savjeti za savršeni okus i detaljan postupak kuhanja. Isprobaj ovaj provjereni recept za sočnu sarmu.
Na svaki list kupusa stavite 1-2 žlice nadjeva. Preklopite rubove i zarolajte čvrsto, pazeći da nadjev ne iscuri tijekom kuhanja.
4. Slaganje u lonac
Na dno lonca stavite narezane manje listove kupusa, a zatim posložite sarmu u slojeve. Između slojeva dodajte komade suhog mesa i lovorov list.
5. Kuhanje
Zagrijte mast ili ulje u tavi i kratko popržite koncentrat rajčice ili pasiranu rajčicu. Dodajte malo vode i prelijte preko sarme. Ulijte ostatak vode ili temeljca da sarma bude gotovo prekrivena.
Pokrijte tanjurom (da sarma ostane pritisnuta) i kuhajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata.
Posluživanje
Sarma je najbolja kada odstoji preko noći. Poslužuje se s pire krumpirom, domaćim kruhom i žlicom kiselog vrhnja.
Uživajte u najboljoj domaćoj sarmi!