Najbolji recept za sarmu – tradicionalno jelo koje svi vole

Sarma je jedno od najomiljenijih jela u mnogim domaćinstvima. Ova tradicionalna delicija, pripremljena od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, dugo se krčka na laganoj vatri dok ne postigne savršenu mekoću i bogat okus. Savršena je za hladne dane i uvijek bolja kada odstoji dan-dva. U nastavku donosimo najbolji recept za sarmu, korak po korak.


Sastojci (za 6-8 osoba)

Za sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
  • 700 g mljevenog mesa (svinjetina + junetina)
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 jaje
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu

Za kuhanje:

  • 200 g suhog mesa (rebra, slanina ili kobasica)
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica svinjske masti ili ulja
  • 500 ml pasirane rajčice (ili 2 žlice koncentrata rajčice)
  • 1 l vode ili temeljca

Priprema

1. Priprema kupusa

Ako je kupus previše kiseo ili slan, listove isperite pod mlazom vode. Pažljivo odvojite listove i odrežite zadebljani dio pri dnu kako bi se lakše motali. Manje listove sačuvajte za slaganje na dno lonca.

2. Priprema nadjeva

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk i češnjak, rižu, jaje, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

3. Motanje sarme

Najbolji recept za sarmu – tradicionalna priprema, savjeti za savršeni okus i detaljan postupak kuhanja. Isprobaj ovaj provjereni recept za sočnu sarmu.

Na svaki list kupusa stavite 1-2 žlice nadjeva. Preklopite rubove i zarolajte čvrsto, pazeći da nadjev ne iscuri tijekom kuhanja.

4. Slaganje u lonac

Na dno lonca stavite narezane manje listove kupusa, a zatim posložite sarmu u slojeve. Između slojeva dodajte komade suhog mesa i lovorov list.

5. Kuhanje

Zagrijte mast ili ulje u tavi i kratko popržite koncentrat rajčice ili pasiranu rajčicu. Dodajte malo vode i prelijte preko sarme. Ulijte ostatak vode ili temeljca da sarma bude gotovo prekrivena.

Pokrijte tanjurom (da sarma ostane pritisnuta) i kuhajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata.


Posluživanje

Sarma je najbolja kada odstoji preko noći. Poslužuje se s pire krumpirom, domaćim kruhom i žlicom kiselog vrhnja.

Uživajte u najboljoj domaćoj sarmi!

Oznake:

Najnovije

10 ideja kako dočekati Novu godinu 2025. u velikom stilu!

10 ideja kako dočekati Novu godinu 2025. u velikom stilu!

Nova godina uvijek nosi sa sobom osjećaj novog početka, svježe energije i nade. Bez obzira planiraš li veliko slavlje ili intimno okupljanje, doček Nove godine 2025. može biti prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena. Trendovi dočeka u 2025. kreću se od luksuznih...

Najbolji starački dom u Zagrebu: Zašto odabrati Dom Jadran

Najbolji starački dom u Zagrebu: Zašto odabrati Dom Jadran

Kada dođe trenutak da za roditelja, baku ili djeda tražimo dodatnu njegu, sigurnost i svakodnevnu podršku, prirodno je poželjeti najbolje moguće okruženje. Zagreb, kao glavni grad, nudi niz opcija, no sve više obitelji jasno ističe jedno ime – Dom Jadran. Ono što ovaj...

Koja je najbolja krvna grupa?

Koja je najbolja krvna grupa?

Krvna grupa predstavlja biološki sustav klasifikacije krvi temeljen na prisutnosti ili odsutnosti određenih antigena na površini eritrocita (crvenih krvnih stanica). Ove razlike imaju klinički značaj u kontekstu transfuzije, transplantacije organa, trudnoće i sve...

TOP 5 kišobran kolica za ispod 100€ za 2025. godinu

TOP 5 kišobran kolica za ispod 100€ za 2025. godinu

Ako tražite najbolja kišobran kolica koja kombiniraju praktičnost, laganu konstrukciju i pristupačnu cijenu, na pravom ste mjestu! Donosimo vam top izbor jeftinih kišobran kolica za 2025. koja koštaju manje od 100€, a nude vrhunsku kvalitetu, sigurnost i udobnost za...

Najbolji lijek za urinarne infekcije – Top 5 rješenja

Najbolji lijek za urinarne infekcije – Top 5 rješenja

Urinarne infekcije, osobito kod žena, sve su češći problem današnjeg načina života. Brzi tempo, smanjeni unos tekućine, loše higijenske navike i oslabljeni imunitet samo su neki od faktora koji pridonose učestalosti ove neugodne pojave. Osim neugodnog peckanja pri...

Vezano

Najnovije