Najbolji recept za sarmu – tradicionalno jelo koje svi vole

Sarma je jedno od najomiljenijih jela u mnogim domaćinstvima. Ova tradicionalna delicija, pripremljena od kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, dugo se krčka na laganoj vatri dok ne postigne savršenu mekoću i bogat okus. Savršena je za hladne dane i uvijek bolja kada odstoji dan-dva. U nastavku donosimo najbolji recept za sarmu, korak po korak.


Sastojci (za 6-8 osoba)

Za sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
  • 700 g mljevenog mesa (svinjetina + junetina)
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 jaje
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu

Za kuhanje:

  • 200 g suhog mesa (rebra, slanina ili kobasica)
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica svinjske masti ili ulja
  • 500 ml pasirane rajčice (ili 2 žlice koncentrata rajčice)
  • 1 l vode ili temeljca

Priprema

1. Priprema kupusa

Ako je kupus previše kiseo ili slan, listove isperite pod mlazom vode. Pažljivo odvojite listove i odrežite zadebljani dio pri dnu kako bi se lakše motali. Manje listove sačuvajte za slaganje na dno lonca.

2. Priprema nadjeva

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk i češnjak, rižu, jaje, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

3. Motanje sarme

Najbolji recept za sarmu – tradicionalna priprema, savjeti za savršeni okus i detaljan postupak kuhanja. Isprobaj ovaj provjereni recept za sočnu sarmu.

Na svaki list kupusa stavite 1-2 žlice nadjeva. Preklopite rubove i zarolajte čvrsto, pazeći da nadjev ne iscuri tijekom kuhanja.

4. Slaganje u lonac

Na dno lonca stavite narezane manje listove kupusa, a zatim posložite sarmu u slojeve. Između slojeva dodajte komade suhog mesa i lovorov list.

5. Kuhanje

Zagrijte mast ili ulje u tavi i kratko popržite koncentrat rajčice ili pasiranu rajčicu. Dodajte malo vode i prelijte preko sarme. Ulijte ostatak vode ili temeljca da sarma bude gotovo prekrivena.

Pokrijte tanjurom (da sarma ostane pritisnuta) i kuhajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata.


Posluživanje

Sarma je najbolja kada odstoji preko noći. Poslužuje se s pire krumpirom, domaćim kruhom i žlicom kiselog vrhnja.

Uživajte u najboljoj domaćoj sarmi!

Oznake:

Najnovije

Kako pronaći ravnotežu između užitka u hrani i zdrave prehrane

Kako pronaći ravnotežu između užitka u hrani i zdrave prehrane

U današnjem svijetu, gdje nas na svakom koraku prate reklame za brzu hranu, slatkiše i gazirane napitke, održavanje zdrave prehrane postaje pravi izazov. Ipak, sve više ljudi shvaća da zdrava prehrana ne znači odricanje od užitka, već pronalazak prave ravnoteže između...

Zapošljavanje stranih radnika: logistika koja često ostane u sjeni

Zapošljavanje stranih radnika: logistika koja često ostane u sjeni

Sve više tvrtki u Hrvatskoj zapošljava radnike iz drugih zemalja.Razlozi su jednostavni — nedostatak domaće radne snage, sve veći sezonski pritisci i potrebe za kontinuitetom poslovanja.No, iza svakog zaposlenog radnika iz inozemstva stoji čitav niz organizacijskih...

Energija budućnosti: kako sunce pokreće promjene u našim domovima

Energija budućnosti: kako sunce pokreće promjene u našim domovima

Posljednjih desetak godina svijet je svjedok velikih promjena u načinu na koji razmišljamo o energiji. Sve više ljudi traži načine da smanji troškove, poveća energetsku neovisnost i doprinese zaštiti okoliša. U tom kontekstu, obnovljivi izvori energije postali su ne...

Vezano

Najnovije